Historie

 

 

OorkondeHet Zaltbommels Mannenkoor werd in 1885 opgericht en heeft een historie van 138 jaar. De Dameszangvereniging Excelsior werd in 1893 opgericht. Beide koren trokken een eeuw lang met elkaar op. In 1999 gingen deze koren definitief samen met de Vereniging Opera en Belcanto Bommelerwaard onder de naam KZM-Belcanto nadat vanaf 1991 samen met deze vereniging was opgetreden.

De koren werkten in die 138 jaar met 13 dirigenten en kregen o.l.v  Frans van Amelsvoort (1924-1956) landelijke bekendheid met uitvoeringen van de Matthäus Passion van J.S. Bach in Zaltbommel tussen 1936 en 1963. Recensenten in die tijd noemden Zaltbommel het "Naarden van het Zuiden". Daarnaast werden vanaf 1913 uitvoeringen gegeven van grote werken als "de Jaargetijden" en "de Schepping" van Joseph Haydn, Elias en Paulus van Mendelssohn en "de Messias" van Händel.  Naast oratoria werden concerten gegeven met een gevarieerd repertoire, dat bestond uit werken van Johann Stehle en Max Bruch ( Frithjof), Salamon Jadassohn, Samuel Dresden, Otto de Nobel, Friedrich Hegar, Israël Jacques Olman, Gustave Doret en Hendrik Andriessen, Herman Strategier en Louis Toebosch.  

Befaamde solisten namen aan de uitvoeringen deel zoals de sopranen Jo Vincent, To van der Sluys, Mea Naberman en Annette de la Bye, de alten Maartje Offers, Annie Woud, Jo Immink en Aafje Heynis, tenoren Louis van Tulder en Han le Févre, baritons Jos Orelio, Anton Sistermans, Jacques Caro en Theo Baylé en bassen Hermann Schey en David Hollestelle. 

In de jaren na de tweede wereldoorlog werden ook opera's uitgevoerd, zoals Martha van Friedrich von Flotow, Zar und Zimmermann van Albert Lortzing, Ernani van Giuseppe Verdi en Alceste van Christoph Willebald Gluck. Ook waren er operetteconcerten. Geestelijke werken van Antonio Vivaldi, Joseph en Michaël Haydn, Georg Philip Telemann en  Dietrich Buxtehude stonden op het programma.

Vanaf 1991 begon de samenwerking met de in 1980 opgerichte Vereniging Opera en Belcanto Bommelerwaard. Deze vereniging gaf in de jaren 80 naast concerten  geheel ge-ensceneerde uitvoeringen met orkest van opera's van Giuseppe Verdi (I Lombardi, Oberto en Giovanna d'Arco) en  Christoph Willebald Gluck (Orphée et Eurydice, 1990). Deze uitvoeringen vonden plaats in Tiel, Gorinchem, Kerkdriel, Den Bosch en Tilburg.

Vanaf  1999 opereert het koor onder de naam KZM-Belcanto. Onder leiding van Corné Mooibroek richtte het koor zich voornamelijk op oratoria en verwant repertoire. In 2012, 2014,2017 en 2022 voerde het koor in een volle St. Martinuskerk in Zaltbommel The Messiah uit. Een hoogtepunt vormde tevens de uitvoering van het Requiem van Mozart ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding in 2015. In 2019 werd dit werk opnieuw uitgevoerd. In 2016, 2017, 2018  en 2023 vonden onder grote publieke belangstelling uitvoeringen plaats van The Armed Man van Karl Jenkins. Op 10 december 2016 werd het Weihnachtsoratorium van J.S.Bach uitgevoerd. In 2010 werd wederom het predicaat Koninklijk aan het koor verleend voor een periode van 25 jaar. Het Requiem van Mozart werd in 2022 weer uitgevoerd. Dit maal onder leiding van Marilou Krouwel, de eerste vrouwelijke dirigent in de geschiedenis van het koor. Daarna volgden onder haar leiding o.m. het Requiem van Gabriël Fauré en Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms

De veelzijdige geschiedenis van het koor is vervat in een boek geschreven door Jef van Eijken onder de titel: "Versagen wij ons niet", kroniek van het Koninklijk Zaltbommels Mannenkoor-Belcanto 1885-2018. In het boek wordt aandacht besteed aan de vaak amusante verwikkelingen in de beginjaren van het Zaltbommels Mannenkoor en Dameskoor Excelsior, het samengaan van beide koren met de Vereniging Opera en Belcanto in latere jaren, aan de vermoorde Joodse koorleden en aan de uitvoeringen van de Matthäus Passion tussen 1936 en 1963. Het boek bevat ook veel informatie over het uitgevoerde repertoire en bekende zangers, die met het koor zijn opgetreden. Het boek is verkrijgbaar bij Bruna Zaltbommel. Prijs € 10. Nieuwe leden ontvangen het boek als welkom gratis.

Ga terug ...

  • Vaandel 1885 - 1890
  • Diploma uit 1903
  • KZM diploma 1906
  • KZM in 1910
  • Penning 25 jaar ZMK (1910)
  • KZM in 1926