Requiem en Cantique de Jean Racine van Gabriel Fauré (1845-1924)

Uitgevoerd door KZM Belcanto in 2009 en 2010; herneming in 2024

G. Fauré

Op 4 mei 2024 brachten wij beide werken van Gabriel Fauré opnieuw in het kader van de nationale Dodenherdenking in Kerkdriel en in Zaltbommel. Dat gebeurde in samenwerking met Koorschool Senta van zangpedagoge en dirigente Sylvia van der Vinne. De leden van de koorschool namen o.m. het deel Pie Jesu voor hun rekening nam. Het waren indrukwekkende concerten met veel waardering voor dirigent Marilou Krouwel, beide koren en het Belcanto Begeleidingsorkest. 

Gabriel Fauré schreef o.m. werken voor orkest, harmonieorkest, geestelijke muziek, opera's, pianostukken en liederen. Zeer bekend is zijn Requiem en evenzeer zijn Cantique de Jean Racine.

De eerste versie van het Requiem werd in 1888 uitgevoerd in La Madeleine in Parijs. In de jaren daarna werden er het Hostias en Libera Me aan toegevoegd. De uiteindelijke derde versie bestaat uit 7 delen voor gemengd koor, sopraan, bariton en orkest.
Het Cantique de Jean Racine is een vierstemmig stuk voor gemengd koor en piano of orgel uit 1864, geschreven op 19 jarige leeftijd.